,

Dömör kapu vízesés a pilisben


Szép időben kitűnő kirándulási lehetőség a Szentendrétől alig 10 perces autóútra található Dömör-kapu vízesés , mely télen nyáron felüdülést jelent a hétköznapok rohanó tempója után. Kiépített parkolóban lehet hagyni az autót, a vízesés 2 perc séta innen, így kisgyermekkel is nyugodtan ki lehet ruccanni. Utána kellemes erdei sétát lehet tenni a környéken a Bükkös patak völgyében. Aki ennél több testmozgásra vágyik, nyugodtan kibiciklizhet, utána szabadon lehet közlekedni az erdei úton is.


Dömör-kapu elnevezésű hely (gyakran előfordul Dömörkapu néven is) található a Mecsekben és a Visegrádi-hegységben is. A „dömör” szó oszmán török eredetű, jelentése: megerősített szoros, illetve vaskapu. Azonos etimológiája van a visegrádi-hegységbeli és mecseki Dömör-kapunak is.

Egykor Dömör-kapunál kőbánya volt. Mivel a terepviszonyok miatt nehéz lett volna vasutat építeni, drótkötélpályán szállították a nyersanyagot a szentendrei HÉV-állomásig. Napjainkban kedvelt kiránduló célpont, hiszen jó nagy parkolója van, ahonnan bejárható a környék számtalan természeti látnivalója. Télen-nyáron érdemes kiruccanni egy rövidebb-hosszabb sétára.


Dömör kapu vízesés - forrás Indafotó

Dömör kapu vízesés- forrás: internet

Dömör kapu vízesés - forrás: flickr

Dömör kapu vízesés- forrás: internet

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Kíván hozzászólni?
Nyugodtan tegye meg most!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.