A kérdés egyszerre költői és valós. Egy átalakítás költségekkel jár, vagy rengeteg befektetett idővel, esetleg mindkettővel. De mennyire hozza vissza ezeket a befektetéseket? Íme egy példa, ami számokban is bemutatja, milyen eredményekkel jár egy sikeres átalakítás.

Ez a példa egy weboldal (honlap) átalakításról szól. Bár technikailag egy teljesen új weboldal készült, azért nevezem átalakításnak, mert a régi tartalmakat, felépítést, látvány elemeket megtartottuk, csak egy korszerű hátteret kapott az új mobilbarát weboldal.

Feladat: Megrendelőm azt tapasztalta, hogy a legújabb google módosítások után weboldala hátrébb került a találati listákban, így egyre kevesebbet csöngött a telefon. Valljuk be, ez egy elég komoly probléma. Úgy döntött, tenni kell ellene, ezért megkeresett. A mellékelt képen látható, milyen problémákat jelentett a mobilos használat.

Javaslat: Mivel a régi weboldala egy teljesen egyedi fejlesztés volt, azt javasoltam, térjünk át egy modern rendszerre, mert gyorsabban és költséghatékonyabban tudjuk elérni a kitűzött célt. A régi látvány elemeket és oldal felépítést amennyire lehet megtartom, a tartalmakat át költöztetem az új weboldalra. Több szempontot is figyelembe véve a választás a WordPress tartalomkezelő rendszerre esett, hiszen ezt folyamatosan fejlesztik, gyorsan és szépen lehet vele dolgozni, a tartalmak kezelését könnyedén meg lehet tanulni, így megrendelőm saját maga is tudja ezeket a jövőben intézni. Felmerült az oldal sebességének és biztonságának kérdése is, de sikerült meggyőznöm, hogy ezeket is meg tudom oldani.

Megoldás: Az egyeztetést követően elkészítettem a működőképes demo verziót, ami mindenki tetszését elnyerte. Ezután a régi oldalon látható tartalmakkal felöltöttem az oldalt, majd közösen kialakítottuk a leginkább felhasználó barát oldal struktúrát. A cél az volt, hogy minden könnyen és gyorsan meg lehessen találni a weboldalon, ugyanakkor a végeredmény esztétikus legyen. A látvány helyett a kezelhetőség volt a fő szempont, ezért egy viszonylag minimalista végeredmény született, ugyanakkor a modern technológiákkal sikerült némi vizuális élményt is belecsempészni.

Utómunkák: Mivel a fő cél a google keresőkben való megjelenés javítása volt, a kész weboldalon apróbb tartalmi finomhangolásokat kellett végrehajtani. A végleges verzió megszületése után következtek az optimalizálási munkák, ami után a weboldal már sebességben is megfelelővé vált.

Végeredmény: Született egy korszerű és könnyen karbantartható weboldal, ami a visszajelzések alapján elnyerte a látogatók egyöntetű tetszését. A google keresőben a találatok visszaálltak az előző értékre, sőt bizonyos kulcsszavakra meg nőtt a találatok száma. Az oldal látogatottsága másfélszeresére nőtt, a látogatók több információt tekintenek meg, az oldal elhagyások száma szinte a minimumra csökkent.

Szépen látható a forgalom csökkenése

A forgalom emelkedése mellett a visszafordulási arány is csökkent

Látható, hogy bár sok időt töltöttek el a mobilos felhasználók az oldalon, nagy százalékban hagyták el azt.

Sokkal kevesebb idő alatt több oldalt tudnak megnézni a látogatók, ezért az oldal elhagyása is csökkent.

Ezt a google hosszú távon fogja díjazni.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments