Fehér Mecset (White Mosque) – Abu Dhabi

A világ 13-ik "csodája"

Egy  internetes közvéleménykutatás alapján a szavazók az igen előkelő 13-ik helyre helyezték a 2007-ben átadott hivatalosan Zajed sejk mecsetnek nevezett épület együttest, mely Abu Dhabiban, az Egyesül Arab emírségek fővárosában található.

Oázis a sivatagban

A városon kívül felhúzott gigantikus épület minaretjei már messziről látszanak. A sivatagi körülmények ellenére a mecsetet gondozott, öntözött, zöld park veszi körbe, magát az épületet pedig kéken csillogó víztükrű díszmedencék szegélyezik.

Éjjel-nappal gyönyörű

Napsütésben vakítóan fehér, sötétedés után díszkivilágításban pompázik. 17.000 négyzetméteres belső udvara akkora, mint 3 focipálya, a teret a világ legnagyobb márvány mozaikjaiként jegyzik.

Látogatási szabályok

Belépés csak hosszúnadrágban, ujjas felsőben. A hölgyeknek nem könnyű bejutni, hiszen a dresscode-ot szigorúan veszik. A belépés ingyenes. Hívőknek bármelyik oldalról, turistáknak csak a főbejárat felől.

Érdekességek

  • A mecsetet 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti.
  • Az épület négy sarkában elhelyezett minaretek 115 méter magasak.
  • A mecset egésze egyszerre 40 000 hívőt tud befogadni.
  • A fő imacsarnokban egyszerre 9000 hívő fér el.

Érdekességek

A világ legnagyobb szőnyege, melyet Ali Háliki tervezett, 5700 m² területű. A szőnyeg 15 kisebb darabból áll amit ott helyben kézzel varrtak össze. A szőnyeg 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, teljes súlya így 47 tonna. A szőnyegben összesen 2 268 000 000 csomó van.